Overig

Hier een filmimpressie van Wim van Dam van het CH 2014. De opnames zijn zaterdagmiddag gemaakt. 

Uit de Stentor van 23 april 2012:

Ruiters graag naar Dalfsen

Auteur: door Carin de Vries | maandag 23 april 2012 | 06:49

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Een van de vele deelnemende combinaties springt stijlvol over de hindernis tijdens het concours hippique in Dalfsen. foto FFU Press Agency

Een van de vele deelnemende combinaties springt stijlvol over de hindernis tijdens het concours hippique in Dalfsen. foto FFU Press Agency

"Zit je vast in de modder? Even wachten hoor, dan halen we een tractor." Het sfeertje is zaterdagochtend gemoedelijk op het concours van de Vechtruiters in Dalfsen, zelfs als er vrachtwagens en trailers vastzitten op het parkeerterrein.
De tractor biedt dan uitkomst.

Het concours hippique op de terreinen aan de Ruitenborghstraat in Dalfsen begon vrijdagmiddag al. Ondanks dat het een gewone werkdag was, waren alle startplekken vergeven. In de hoogste klasse van de dressuur stonden zelfs meer dan twintig combinaties op de startlijst. Zaterdag ging het concours in alle vroegte weer verder. Door de regen- en hagelbuien van vrijdag werd het parkeerterrein vrij snel blubberig. Met een tractor werden de vastgelopen vrachtwagens en trailers losgetrokken en naar de weg gebracht.

Op het concoursterrein zelf is de bodem zaterdagmiddag nog vrij goed. Af en toe wordt er een beetje geglibberd, maar er wordt niet geklaagd. Amazone Melanie Spitzers uit Den Ham is in opperste concentratie haar paard Aurum aan het losrijden voor de proef. Een opvallende verschijning, want ondanks een kleine bokkesprong van het paard, blijft zij de rust zelve. "Het is vandaag onze eerste buitenwedstrijd, ze was daardoor in het begin een beetje druk, maar dat werd al snel beter. Het fijne aan dit concours is dat er veel ruimte is om los te rijden. En in Dalfsen is het goed georganiseerd. Wij komen hier dan ook elk jaar. Als er mooie concoursen zijn dan blijven we in de regio, maar we gaan ook weleens richting Kootwijk of Ermelo."

De fanatieke amazone heeft met haar vriend Marco Nijenhuis naast een fulltime baan nog een dressuurstal. "We werken allebei en daarnaast rijden we paarden voor eigenaren en onze eigen paarden, geven ook les en fokken jaarlijks een aantal veulens. Heel druk, maar vooral heel erg leuk. Het is fijn dat we dezelfde passie hebben, anders kun je niet zo fanatiek in de sport zijn." Het tweetal gaat elk weekeinde op concours, soms zelfs twee keer. Marco staat toe te kijken en voorziet zijn vriendin van de nodige tips. "De proeven gingen best goed, ze werd één keer een beetje onrustig, maar verder prima. Ik had in de tweede proef een eerste prijs, dus ik ben tevreden."Natuurlijk staat er ook een mooi springparcours opgesteld in Dalfsen. Van de laagste klasse BB tot in het ZZ wordt er gesprongen. De BB is een mooie oefening voor de jonge paarden. Die vinden soms de wapperende vlaggen bij de ingang van de ring spannender dan het springen van de hindernissen. Ook dat wordt meestal met een grote glimlach ondergaan. Wie ongetwijfeld ook naar huis gaat met een lach is dressuuramazone Femke Beljon uit Wijthmen. Ze start zowel vrijdag als zaterdag met meerdere paarden. Met succes, want Beljon staat veelal bovenaan. In de klasse Z presteert ze het om te winnen en met een ander paard ook in de top 5 te komen.

Het ponyconcours was zondag de afsluiting van het driedaagse paardenevenement.

Foto's van het CH 2010 zijn gemaakt door Digi-Action Fotografie: http://www.digi-action.nl/

Hier enkele foto's van Digi-Action

Romboud


Johan


Djoeke


Myrthe


Freddy